Tapas… Als je Spanjeliefhebber bent, heb je ze ongetwijfeld vaak gegeten. De kleine borrelhapjes die je – zeker in Andalusië – altijd bij je drankje krijgt geserveerd. En pinxtos dan? Heb je ze weleens geproefd? Dat zijn zeker geen tapas, ze zijn veel luxer. In dit blog de verschillen én de overeenkomsten tussen deze Spaanse smaakmakers.
Het woord tapa is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tapar’, dat afdekken of bedekken betekent. Tapa is dan ook letterlijk een ‘deksel’ (plak ham of stuk stokbrood) op je drankje om te voorkomen dat er insecten in je glas komen. Tegenwoordig staan tapas bekend als Spaanse aperitiefhapjes, geserveerd in kommetjes en op bordjes, bedoeld om de eetlust op te wekken. Je eet het traditioneel bij een biertje of een wijntje in cafés vóór de eigenlijke maaltijd.
Tapas & Pinchos menu bekijken >
In Andalusië en Extremadura krijg je in het café vaak gratis wat tapas bij je drankje. Vindt de tapa ook haar oorsprong in het diepe Zuid-Spanje? Daarover zijn verschillende verhalen bekend. Misschien introduceerden de Moren het eten van hapjes in kleine hoeveelheden en in gemeenschap naar het latere Spanje. Of was het de ontdekking van Alfonso X el Sabio, de koning van Castilië, die leefde van 1221 tot 1284? Omdat hij spijsverteringsproblemen kreeg, moest hij op doktersadvies tussen de maaltijden door kleine hoeveelheden voedsel eten en er wijn bij te drinken om zijn maag niet over te belasten. We weten het niet precies. En ach, wat doet het er eigenlijk toe? Het gaat erom dat het ontzettend gezond, lekker en gevarieerd voedsel is. En dat je hiervan kunt genieten bij ons sfeervolle restaurant in Utrecht.
Tapas kunnen misschien nog het best als ‘hapjes’ vertaald worden. Denk aan chorizo, stierenstaart, bloedworst, serranoham, gehaktballetjes, calamares, anjovis, gambas, olijven, geitenkaas, tortilla, asperges, champignons, patatas bravas, amandelen, pimientos, enz. Loopt het water je al in de mond? Wacht maar… bij het lezen over de pintxos staat je nog veel meer te wachten.
Tapas zijn geen haute cuisine, maar ze zijn zeker lekker en voedzaam. Omdat het in Spanje gebruikelijk is om de lunch (tussen 14.00 en 15.00 uur) als hoofdmaaltijd van de dag te nuttigen – zoals bekend eet je in Spanje gewoon vijf keer per dag – vormen tapas een aangename, lichter alternatief voor het diner. Ook verstandig om niet te zwaar te tafelen voordat je naar bed gaat, want het avondeten vindt in Spanje pas om 21.30 / 22.00 uur plaats.
Heeft u vragen over tapas en/of pinchos? Neem dan contact met ons op.
Pinchos (pintxos op z’n Baskisch) komen oorspronkelijk uit País Vasco, Baskenland. Iedereen is geregeld verbijsterd over de smaaksensaties. Pintxos zijn namelijk culinaire hoogstandjes. In Baskenland is het creëren van pintxos tot een kunst verheven. Ze staan verleidelijk uitgestald in de vitrine van de bar en zien eruit als taartjes, kunstwerkjes. Je wijst aan welke pinchos je graag wilt en loopt zelf met je gevulde bordje naar je tafeltje of je plek aan de bar. Vooral San Sebastián is vermaard om haar pintxos. Elk jaar wordt in deze stad een aantal prijzen toegekend aan de bars die de beste pintxos serveren. Deze worden gezamenlijk ook wel aangeduid als de Pintxos de Donostia. Hierdoor staat de stad bekend als dé culinaire hoofdstad van Spanje, er zitten ook veel sterrenrestaurants. Maar ook in Nederland kun je genieten van heerlijke pinchos bij onze Pinchobar Utrecht.
Een pintxos bestaat altijd uit een vers stukje schuin gesneden stokbrood en dat wordt daarna lekker rijkelijk belegd met vlees, vis, salades, groente of combinaties hiervan. Pintxos zijn mooi gegarneerd. Vrijwel elk denkbaar ingrediënt kan op het brood gespiesd worden, maar in Baskenland zijn heek, kabeljauw, ansjovis, Spaanse tortilla, gevulde pepers en kroketten de meest voorkomende. Pintxos kunnen ook zeer uitgebreid worden bereid, waarbij gebruikgemaakt wordt van dure soorten vis, vlees en zeevruchten. In de pintxo is altijd een stokje gestoken, een soort tandenstoker (palillo) of satéprikker. Het Baskische gebruik is dat je uiteindelijk het aantal stokjes afgeeft bij de bar en vermeldt wat je hebt gedronken. Daarna volgt de rekening. Gooi de stokjes dus nooit weg.
Wat tapas en pintxos met elkaar gemeen hebben, is dat je ze bij voorkeur in/aan de bar nuttigt, staand dus. Wij vinden het een supergezellige manier van eten, want je eet echt samen, met elkaar. Niet ieder zijn eigen gerecht, maar lekker samen alles delen. Je begint met een of twee tapas of pintxos en als je daarna nog trek hebt, bestel je er nog een. Soms pas een uur later. Tussendoor ben je lekker aan het drinken en kletsen. Wat een genot is dat Spaanse leven toch.